Трагични резултати на матура 2016. Колко двойки изкараха седмокласниците...

Министерството на образованието и науката обяви резултатите от матурите за 7-ми клас на страницата си в интернет.
Резултатите: 27 500 двойки и едва 3630 пълни шестици.
Сега следва въпросът "Защо?"

Около 53 хиляди ученици са писали на двата изпита. Най-много са ниските резултати по математика, тъй като двойките там са близо 18 000. Отличниците са под 1200.

Малко по-добре са резултатите по български език и литература, където около 2500 ученици са изкарали пълни шестици. Двойките са 9500.

Резултатите от матурите тази година са доста по-лоши от предходните. Според образователните експерти резултатите показват, че е необходимо да се акцентира повече върху формирането на умения за четене с разбиране по български език и литература. По математика пък трябва да се засили решаването на текстови задачи.

Експертът за началното образование към министерството Анелия Рангелова припомни, че с резултатите от външното оценяване ще може да се кандидатства. Заради ниските оценки обаче много голям брой ученици губят правото си да кандидатстват в гимназия. Причината е, че с двойка на матурата по един от двата предмета зрелостникът губи правото си да кандидатства.

От просветното министерство обявиха, че ще променят критериите за оценяване на малките матури след четвърти и седми клас.

Резултатите могат да бъдат проверени тук.

Заради огромният брой желаещи да влязат в системата пък, сайтът на МОН се отваря със затруднение.

Източник: БНРMon.bg

 

За автора